Chlorella w proszku (glony) BIO 200g BIO PLANET

Bio Planet
Cena / szt.: 49,90 zł
Ilość:
Dostępny w: 1-4 dni
SU383
Producent (marka): BIO

 

Chlorella dostarcza organizmowi cenne substancje takie jak aminokwasy, witaminy, minerały: fosfor, potas, magnez, wapń (ich koncentracja jest wyższa niż u innych roślin lądowych), pierwiastki śladowe: żelazo, mangan, cynk, molibden, miedź i kobalt (chelatowe wiązania aminokwasów). Jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), która usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i przeciwdziała rozwojowi raka płuc. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Niedobór tej witaminy prowadzi do zaburzeń neurologicznych i upośledzenia sprawności intelektualnej.

 

Błona komórkowa tej algi składa się z trzech, bardzo odpornych warstw ochronnych, które są podstawą oczyszczających właściwości chlorelli. Oczyszcza organizm, a szczególnie układ trawienny z:

  • toksyn;

  • metali ciężkich (kadm z papierosów, rtęć i pallad z plomb dentystycznych, ołów ze środowiska);

  • chemikaliów (rozpuszczalniki wchodzące w skład wielu produktów kosmetycznych, czyszczących, lakierów czy farb);

  • alkoholu.


Chlorella poprzez swoją unikalną budowę komórkową wiąże toksyny i usuwa je z organizmu. Ponadto uszczelnia ścianki jelit, dzięki czemu zapobiega wtórnym zatruciom, czyli przenikaniu składu stolca do krwiobiegu. W sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu (głodówka, intensywne odchudzanie, wizyty w saunie), Chlorella jest niezastąpiona, gdyż absorbując toksyczne związki zapobiega przeciążeniu nerek czy wątroby.


 
  •  Chlorella wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu. Stymuluje układ odpornościowy. 

  • Wspomaga rozwój pożytecznej mikroflory jelit oraz ich normalną perystaltykę. Chlorelin zawarty w Chlorelli działa jak antybiotyk. Niszczy bakterie patogenne, wspomagając jednocześnie wzrost i rozprzestrzenianie się przyjaznej flory bakteryjnej. Lactobacilus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria, namnaża się cztery razy szybciej.

  • Alga ta wpływa na tworzenie krwi, wspomaga aktywność białych ciałek krwi i oczyszcza krew. Chlorella jest obecnie najbogatszym źródłem chlorofilu. Chlorofil, budową strukturalną cząsteczki, zbliżony jest do hemoglobiny. Korzystnie wpływa na proces powstawania czerwonych krwinek, co jest wykorzystywane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto, chlorofil wykazuje działanie przeciwbakteryjne, stabilizujące ciśnienie krwi, wzmacniające mięsień sercowy i przyspiesza proces gojenia się ran.

  • Alga Chlorella pomaga neutralizować wolne rodniki, odmładza organizm. Poprzez spowalnianie procesu utlenianie się komórek i eliminację wolnych rodników zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Usuwanie wolnych rodników jest także istotne z punktu widzenia profilaktyki chorób nowotworowych.

  • Chlorella przyspiesza proces gojenia się ran (ran pooperacyjnych), regenerację tkanek oraz psychicznego osłabienia towarzyszącego czasowi rekonwalescencji.

  • Chlorella obniża kwasowość środowiska wewnętrznego organizmu. Do rozwoju kwasicy może dojść w przebiegu wielu chorób takich jak cukrzycy, zatrucia alkoholowego, chorób nerek (niewydolność nerek) i przewodu pokarmowego, płuc, układu sercowo – naczyniowego. Najlepszym sposobem na przeciwdziałanie kwasicy jest spożywanie pożywienia bogatego w chlorofil. Chlorella nadaje się do tego najlepiej.

  • Obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy. Chlorella wiąże cholesterol, umożliwiając jelitom wyeliminowanie jego nadmiaru. W przypadku hypocholesterolemii chlorella sprzyja syntezie cholesterolu w organizmie.

  • Neutralizuje zapach potu, działa na nieświeży oddech. Chlorofil znany jest od dawna ze swych właściwości pochłaniania zapachów.

  • Zapobiega mnożeniu się różnych drobnoustrojów i grzybów.

  • Chlorella zawiera aminokwas tryptofan, z którego produkuje się serotonina, hormon radości i szczęścia. Niski poziom serotoniny jest głównym powodem depresji i zmęczenia. Chlorella zażyta wieczorem przetwarza serotoninę na melatoninę dzięki czemu szybciej się wysypiamy.

 

ZALECANE SPOŻYCIE

Ok. 5 g chlorelli (mała łyżeczka) dziennie. Popić dużą ilością wody. Można ją również dodać do kefirów, jogurtów, soków, a także wykorzystać jako składnik makaronów, sosów, czy domowych ciasteczek.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1516 kJ /360 kcal

Tłuszcz - 6,6 g,

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,0 g

Węglowodany - 11 g,

w tym cukry - 1,2 g

Błonnik - 12,4 g

Białko - 58 g

Sól - 1,4 g

 

INFORMACJA ALERGENNA

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

 

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

MASA NETTO: 200g



 


 

Kontakt

Tel: 796 806 206 | e-mail: kontakt@wizytowkanatury.pl

 

SKLEP: www.wizytowkanatury.pl
 

2014 Kukurykuuu.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Polityki Cookies
projekt i realizacja BigCom

Ta strona korzysta z cookies OK, rozumiem Więcej informacji