Powrót

Blog


Magnez – jak nie dać się oszukać reklamie i nie wyrzucić pieniędzy w błoto?


Nie da się ukryć, że dzisiejszym światem rządzi Internet, telewizja i reklama. Niby każdy ma swój rozum, niby każdy ma prawo wyboru, ale czasem wydaje mi się, że jesteśmy tylko pionkami medialnego świata i bierzemy udział w jakiejś chorej grze. Nawet jeśli podczas reklam naszego ulubionego serialu wydaje nam się, że są dla nas obojętne – to jesteśmy w błędzie. Jak tylko zaczyna jesień automatycznie na ekrany wlatują reklamy leków na przeziębienie, na przemęczenie, na osłabienie... Na kaszel suchy, kaszel mokry – producent działa na naszą podświadomość i chorując pierwsze co, lecimy do apteki po usłyszany w reklamie specyfik. Dzisiaj postanowiłam wziąć pod lupę magnez, czyli pierwiastek, na którym marketingowcy zbijają grubą kasę… a zaraz się dowiecie dlaczego.

 

Zacznijmy od początku – czyli czym jest magnez?

Mogę śmiało stwierdzić, że magnez jest dla nas najważniejszym mikroelementem. Musimy dostarczać go do organizmu z codzienną dietą. Nie jest to jednak proste, gdyż konkurentem magnezu jest wapń. Dlaczego? Wapń działa odwrotnie niż magnez, a niestety, często dieta przeciętnego Kowalskiego ma zbyt dużo wapnia a za mało magnezu – z czego wynikają wszystkie problemy związane z jego niedoborem.

 

Dlaczego magnez jest ważny?

Magnez jest pierwiastkiem, który uczestniczy w ponad 300 (!) reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Stymuluje procesy obronne organizmu oraz wspomaga pracę wątroby. Wpływa na twardość kośćca oraz pobudliwość nerwowo-mięśniową. Ponadto, działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo. Magnez przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz mózgu. Odpowiedzialny jest również za dobry nastrój oraz odporność na zmęczenie. Dużo tego prawda? To tak naprawdę tylko namiastka tego, za co magnez jest odpowiedzialny…

 

Jak objawia się niedobór magnezu w organizmie?

Brak magnezu to przede wszystkim zmęczenie. Możemy cierpieć wtedy na zaburzenia snu, skurcze mięśni czy drżenie jednej powieki. Niedobór magnezu przyczynia się do częstych migren oraz bólu głowy. U wielu osób odnotowano także nadciśnienie oraz nerwowość.

 

Magnez w żywności, czyli najbogatsze źródła magnezu w produktach spożywczych

Najwięcej magnezu możemy dostarczyć spożywając pestki dyni oraz otręby pszenne. Bogate w magnez jest również kakao, gorzka czekolada, migdały, fasola biała czy kasza gryczana. Niewiele osób wie, że z pożywienia wchłania się tylko ok 30% zawartości magnezu, dlatego wyżej wymienionych produktów powinniśmy spożywać jak najwięcej. Ponadto, bardzo ważne jest również picie wody mineralnej. Warto wybrać taką, która w litrze zawiera co najmniej 50 mg magnezu.

 

Czym sobie szkodzimy? Czyli co wypłukuje magnez?

- nadmierna ilość spożywanego alkoholu

- nadmierne spożywanie kawy oraz mocnej herbaty

- suplementacja wapniem

- dieta wysoko przetworzona

- spożywanie leków, które wypłukują magnez (antybiotyki, pigułki antykoncepcyjne, leki moczopędne)

Co wpływa na ograniczenie przyswajalności magnezu?

- zbyt dużo błonnika w diecie

- nasycone kwasy tłuszczowe

- kwas fosforowy i szczawiowy (wraz z magnezem tworzą one takie wiązania chemiczne, które nie łączą się z aminokwasami więc nie mogą dostać się do krwioobiegu)

 

Magnez magnezowi nierówny, czyli na co powinniśmy zwracać uwagę

Na rynku dostępne są różne formy magnezu. Możemy wyróżnić tutaj tlenek magnezu, cytrynian, węglan, chlorek sześciowodny, mleczan i inne. Na wstępie możemy od razy zdyskwalifikować magnez w formie tlenku i węglanu, gdyż ich przyswajalność (wchłanianie) jest bardzo słabe. Obie te formy w około 80, a nawet w 90% zostaną wydalone, a dodatkowo obciążą nasz organizm. Tutaj uwaga! Bardzo często preparaty, które możemy oglądać na reklamach mają bardzo słaby skład pod względem wchłaniania. Ja wiem, reklamy są ładne i kolorowe – aktorzy również, czasem jednak lepiej jest poszukać informacji nić od razu dać się nabić w butelkę. Nieco lepszą przyswajalność wykazuje sześciowodny chlorek magnezu. Oprócz magnezu dostarcza nam on chlorków, które tworzą w żołądku kwas solny – co jest bardzo ważne przy procesach trawiennych. Jeśli chcecie rozpocząć suplementację magnezu, to najlepiej wybrać formy takie jak: cytrynian, mleczan czy (dis)glicynian. Są to formy, które są przyswajalne nawet w 90%.

Aby zwiększyć przyswajanie magnezu, warto łączyć go z witaminą B6. Liczne preparaty występują już w połączeniu, co jest bardzo korzystne – witamina ta wpływa na lepsze wchłanianie magnezu.

Mogłoby się wydawać, że im więcej magnezu ‘zjemy’ tym więcej się go wchłonie, tymczasem stopień wchłaniania uzależniony jest od dawki magnezu. Im jest większa, tym mniej się go wchłania – dlatego właśnie nie zaleca się brania więcej niż 60 mg magnezu jednorazowo. Oczywiście producenci zasypują nas produktami, które mają nawet 250 mg! Tymczasem z tych 250 mg Twój organizm wchłonie najwyżej kilka procent.

 

O czym musisz pamiętać?

Każda dawka magnezu powinna być popita dużą szklanką wody. Nadmierna ilość jonów magnezu może wykazywać silne działanie zasadowe, dlatego musimy dużo pić. Pamiętacie jak wspominałam na początku artykułu, że wapń działa odwrotnie niż magnez? Podobnie jest z fosforem, dlatego nie powinniśmy łączyć naszych suplementów z napojami typu cola i innymi gazowanymi napojami, które zawierają toksyczne fosforany – blokują one wchłanianie magnezu.

 

Jak widzicie magnez, niby taki zwykły mikroelement, a kryje w sobie ogromną moc. Powinniśmy oprócz zbilansowanej diety, zadbać o dobrą suplementację – szczególnie jeżeli jesteśmy osłabieni i nic się nam nie chce. Reklamy huczą, kuszą – jednak bardzo was proszę – kupujcie preparaty z głową. Nie ma co się sugerować uśmiechniętą panią w telewizji – aktorka pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy, że reklamuje najgorzej wchłaniany magnez na rynku.


 

Pozdrawiam,
Wasza Kamila:)

2014 Kukurykuuu.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Polityki Cookies
projekt i realizacja BigCom

Ta strona korzysta z cookies OK, rozumiem Więcej informacji